Een goed gesprek voeren is lastiger dan je denkt. Als echtscheidingsmediator probeer ik ervoor te zorgen dat de mensen die bij mij aan tafel zitten weer samen een goed gesprek gaan voeren. Zodat ze elkaar gaan begrijpen en tot oplossingen komen. Maar wat is een goed gesprek? Hieronder 7 do’s en don’ts, ook handig voor als je niet gaat scheiden.
Niet doen: een interpunctiegesprek voeren
Voor veel mensen is ‘luisteren’ hetzelfde als wachten tot je zelf weer iets kunt zeggen. In de normale dagelijkse omgang hoeft dat niet verkeerd te zijn. De een zegt eens wat en dan zegt de ander weer eens wat. Een gesprek over koetjes en kalfjes, borrelpraat, niks mis mee. Maar het wordt een ander verhaal als je elkaar in een discussie wilt overtuigen. Of als je iets wilt verkopen of je bent het niet met elkaar eenst, of je hebt ruzie. Als je je niet kunt verplaatsen in de ander en alleen je eigen standpunt of mening blijft verkondigen (en de ander doet dat ook), dan wordt het een interpunctiegesprek, zonder dat het ergens naartoe gaat. In elk geval niet richting een gezamenlijke oplossing.
Niet zeggen: Ja, maar
Je doet een voorstel op je werk tijdens een vergadering en iemand zegt: Ja maar dat hebben we al honderd keer geprobeerd, dus dat gaat niet werken. Of je stelt voor om naar de film te gaan en je partner zegt: Ja leuk maar ik moet eigenlijk nog dat document afmaken. Herkenbaar? Als iemand ja maar zegt, voel jij je waarschijnlijk niet gehoord. Want ja maar betekent eigenlijk nee. Met ja maar ga je tegen de ander in en kom je vervolgens met je eigen standpunt of mening. Beter is: ‘ja en?’ Ja maar is beperkend, ja en is verruimend.
Luisteren en doorvragen
Als je gaat begrijpen wat de ander belangrijk vindt, komt er ruimte voor een oplossing. Daarvoor moet je écht luisteren en checken of je hebt begrepen wat de ander bedoelt. Stel dus open vragen, want daarmee krijgt de ander de gelegenheid om dingen uit te leggen, te verduidelijken of te corrigeren. Ga er niet te snel vanuit dat je wel weet hoe het zit. En ook heel belangrijk: je stelt een vraag om antwoord te krijgen, niet om hem zelf te beantwoorden.
Laat stiltes vallen
Een mooi gesprek heeft ook stiltes. En dan bedoel ik niet de ongemakkelijke stiltes tijdens een blind date, of 2 mensen die elkaar niets meer te melden hebben. Wel: de rustpunten tijdens een gesprek. Niet maar door ratelen, maar ook af en toe pauze nemen. Nadenken. Er gewoon alleen maar zijn, zonder woorden. Een goed voorbeeld is als iemand verdriet heeft: je hoeft niet altijd iets te zeggen.
Wees aanwezig
Wees volledig aanwezig, dus zowel fysiek als mentaal. Mijn kinderen voelen het bijvoorbeeld haarfijn aan als ik er met mijn hoofd niet bij ben. Als ik met mijn gedachten nog bij mijn werk zit, dan luister ik niet echt. Later krijg ik dan terug: dat heb ik allang verteld! Grote kans dat het op dat moment langs me heen is gegaan. Dus: aandacht, volle aandacht!
Gun elkaar een podium
Iemand die uitsluitend praat, voert geen gesprek, die geeft een preek. Als de ander geen ruimte krijgt om af en toe ook iets te zeggen, verliezen mensen hun interesse in jouw verhaal. Ze haken af. Misschien niet letterlijk, maar wel mentaal. Een goed gesprek voeren betekent afwisselend luisteren en spreken.
Denk na over je boodschap
Je hebt altijd de keuze over wat je gaat zeggen. Wel eens een rondleiding gehad van een stadsgids, die alle jaartallen uit zijn hoofd kent en die ook allemaal opdreunt? Saai. Dat geldt ook voor een ellenlang verslag van gebeurtenissen. Niet doen. Mensen zijn veel meer benieuwd naar wie je bent, wat je voelt, wat je doet en waarom.
Voor meer informatie of een kennismakingsgesprek: bel 06-51507539. Of mail naar info@circles-mediation.nl. Wil je up to date blijven? Like dan onze facebookpagina.