Niet leuker

Leuker kan ik het niet maken, wel makkelijker

De slogan heb ik geleend van de Belastingdienst. Nu denk ik dat een betere slogan voor de Belastingdienst zou zijn: ‘leuker kunnen we het niet maken, en ook niet makkelijker’; bij een scheiding geldt dat een goede begeleiding het zéker makkelijker maakt. Een goede begeleiding op maat geeft inzicht, rust en vertrouwen voor de toekomst. Wat houdt mijn werk precies in?

Stappenplan
Aan de hand van een duidelijk stappenplan begeleid ik mensen van het begin tot het eind bij hun (echt)scheiding. Dit gaat als volgt:

  • (gratis) kennismaking, uitleg over het proces, mijn rol en de kosten
  • start begeleiding, inventarisatie wat er allemaal geregeld moet worden
  • financiële afspraken maken
  • afspraken maken voor de kinderen
  • afronding, ondertekenen documenten
  • formele procedure (rechtbank en inschrijving gemeente)

Financiële rust
Als je gaat scheiden dan zijn logische vragen: Hoe ziet mijn financiële situatie na scheiding eruit? Kan ik rondkomen? Hoe zit het met alimentatie? Krijg ik toeslagen? Aan de hand van een maatwerkberekening krijgen jullie per huishouden een goed inzicht in inkomsten en uitgaven na de scheiding. Dit geeft rust en vertrouwen. Er kan vaak meer dan mensen denken. Laat je daarin goed adviseren. Meestal doe ik de berekeningen zelf, maar in complexe gevallen, laat ik soms ook een financieel expert mee kijken.

Woonsituatie
Eén van de belangrijkste onderwerpen bij een scheiding. Waar ga ik wonen? Kan een van ons de woning overnemen? Willen we dat? Aan tafel worden de wensen en mogelijkheden besproken. In overleg met een hypotheekadviseur wordt vervolgens gekeken of de wensen die jullie hebben ook financieel haalbaar zijn. Daarbij is maatwerk en goed advies van belang.

Gezamenlijk ouderschap
Het welzijn van de kinderen staat altijd voorop. Met een goede omgangsregeling en goede afspraken voor de kinderen, weet iedereen waar hij/zij aan toe is. Ook de kinderen. Als de omgang en het contact tussen beide ouders soepel loopt, gaan de kinderen hier vaak wel in mee. Ouders willen altijd het beste voor hun kinderen. De beste omgangsregeling wordt bereikt door elkaar het ouderschap te gunnen en relaxed als ouders met elkaar om te gaan.

Emotieregulering
Emoties horen bij een proces van afscheid nemen. Afscheid van je relatie als partners. Emoties zijn een signaal dat er iets op het spel staat. Er moet nog iets gezegd of afgehecht worden. Door dit op tafel te leggen en hierover te praten ontstaat er wederzijds begrip. Dit is nodig om het verleden te laten rusten en verder te kunnen.

Divali
De foto bij deze blog is vorig jaar genomen tijdens Divali, het lichtjesfeest. Hindoes steken dan een rij lichtjes aan om narigheid te verdrijven. Zo zie ik mijn rol als scheidingsprofessional. Ik begeleid mensen tijdens het scheidingsproces (de narigheid) van het begin tot het eind. Daar waar nodig worden andere professionals betrokken, zoals bijvoorbeeld een hypotheekadviseur. Ik bewaak het proces en de voortgang. Ik zorg ervoor dat alle onderwerpen besproken worden en dat de gemaakte afspraken goed op papier komen. Dat er rust en vertrouwen komt. Dat mensen verder kunnen. Dat er licht in de situatie komt.

Ben of ken jij iemand die begeleiding bij een scheiding zoekt? Voor meer informatie of een kennismakingsgesprek: bel 06-5150 7539, mail naar info@circles-mediation.nl, of kijk op www.circles-mediation.nl.