Wat hebben deze 2 met elkaar te maken? Misschien meer dan je denkt. In een scheiding ben je bezig met
- afscheid nemen van je relatie (rouwen)
- je nieuwe toekomst vormgeven (regelen)
Als het lukt om die twee uit elkaar te houden, dan is het makkelijk: emoties even parkeren, alle informatie goed tot je nemen en weloverwogen beslissingen nemen. Drie maanden vrij zou ook lekker zijn. Maar zo simpel is het meestal niet. Vaak loopt alles door elkaar heen: je hebt verdriet, je moet keuzes maken, je bent boos, de kinderen vragen aandacht, je bent moe, je moet werken, de mediator vraagt om documenten, je slaapt slecht, en hoe zit het eigenlijk met de toeslagen die ik straks wel of niet krijg? Met een hoofd vol watten goede afspraken en keuzes maken is geen eenvoudige opgave.
Rouwen is afscheid nemen van iets wat er niet meer is. Er is geen protocol voor rouw. Rouw is grillig en iedereen doet dat op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo. Leren omgaan met het verlies en de pijn die dat met zich meebrengt. Afscheid nemen van je relatie als partners. Die rol houdt immers op te bestaan, terwijl de rol als ouders blijft.
Regelen is samen afspraken maken, de afspraken nakomen en uitvoeren. Regelen is inzicht krijgen in je financiële situatie na de scheiding. Rekenen. Toeslagen aanvragen. Een woning zoeken. Verhuizen. De inboedel verdelen, jij de bank, ik de wasmachine.
Emoties hebben voorrang. Als de emotiethermometer koorts aangeeft, moet eerst de koorts weer een beetje gezakt zijn, voordat je verder kunt met afspraken maken. Helder denken lukt niet zo goed als je huilt of boos bent. Pas als de tranen opgedroogd zijn, kun je weer een stapje vooruit.
Aan tafel bij een mediator is er aandacht voor rouwen èn regelen. Het is belangrijk om duidelijke en duurzame afspraken te maken voor de toekomst èn het is belangrijk om de relatie als partners goed af te hechten. Een mediator kan het verdriet niet wegnemen en het verwerken duurt meestal langer dan het formele scheidingstraject, maar bij de mediator aan tafel is ook ruimte voor (een stukje van) het rouwproces. Dit helpt om:
a) het verleden achter je te kunnen laten en verder te kunnen met je leven
b) de rol als ouders goed te kunnen gaan vervullen.
Onderstaand een mooi voorbeeld hoe rouw eruit ziet in de praktijk. Deze vader las een brief voor tijdens de laatste mediationafspraak:
‘Het is ontzettend moeilijk om te accepteren dat ons huwelijk voorbij is. Na alle financiële problemen die we gehad hebben, had ik het vertrouwen dat het allemaal weer goed zou komen tussen ons. Helaas denk jij daar anders over en die keuze moet ik respecteren. Dat doet wel ontzettend veel pijn. Maar we hebben het goed gehad samen en vooral dát wil ik in gedachten houden. Het is niet allemaal voor niets geweest. Ik wil je bedanken voor de mooie tijd die we samen gehad hebben en voor de 2 prachtige kinderen die we samen op de wereld hebben gezet. Je zult altijd de moeder van mijn kinderen blijven en voor hen wil ik proberen onze relatie, ook al zijn we niet meer bij elkaar, zo goed mogelijk te houden. Het zal lastig worden, maar daar moeten we allebei ons best voor doen. Ik wens je alle geluk van de wereld toe.’
Mooi toch?
Ben of ken jij iemand die begeleiding bij een scheiding zoekt? Voor meer informatie of een kennismakingsgesprek: bel 06-5150 7539, mail naar info@circles-mediation.nl, of kijk op www.circles-mediation.nl.
Binnenkort in deze serie:
Huilen en helen
Kouwe kant en kampvorming
Aandikken en afzwakken